Hrvatski muzej naivne umjetnosti
Sv. Ćirila i Metoda 3, ZAGREB

Hrvatski muzej naivne umjetnosti - stalni postav.

Hrvatski muzej naivne umjetnosti osnovan je 1952. godine te je najstariji muzej naive na svijetu. Fundus Muzeja sastoji se od preko 1900 umjetnina, uključujući slike, kipove, crteže i grafike.

Stalni postav sadrži oko 80 antologijskih slika, kipova i crteža podijeljenih u nekoliko dvorana. Prva dvorana posvećena je prvom umjetniku hrvatske naive, Ivanu Generaliću te sadrži njegova rana dijela, radove poetskog realizma i fantazmogorije pedesetih i šezdesetih godina. U drugoj dvorani mogu se pogledati slike majstora psiholoških portreta Dragana Gažija, Ivana Večenaja i Mije Kovačića, a u trećoj portreti Martina Mehkeka, slike Ivana Lackovića Croate kao jednog od najvrsnijih i najznamenitijih crtača svjetske naive i još mnogo toga. Četvrta dvorana obiluje slikama Ivana Rabuzina i Emerika Feješa te se mogu pogledati kipovi Petra Smajića. U petoj dvorani nalaze se djela Matije Skurjenija, jednog od najistaknutijih predstavnika nezavisnih umjetnika te slike Eugena Buktenice i Drage Juraka. Stalni postav Muzeja također sadrži djela stranih autora, kao što su Germain van der Steen, Simon Schwartzenberg i slavni Enrico Benassi.

Muzej se može posjetiti od ponedjeljka do subote od 10 do 18 sati te nedjeljom od 10 do 13 sati. Cijena ulaznice za odrasle osobe iznosi 25 kuna, a za učenike, studente, umirovljenike i osobe sa invaliditetom 15 kuna.

 

 

Izvor:

kontakt.

Uočili ste grešku? Javite nam!