Arheološki muzej
Trg Nikole Šubića Zrinskog 19, ZAGREB

Arheološki muzej - stalni postav.

Stalni postav Arheološkog muzeja čini pet zbirki: Pretpovijesna zbirka, Egipatska zbirka, Antička zbirka, Srednjovjekovna zbirka i Numizmatička zbirka.

Pretpovijesna zbirka 

Stalni izložbeni postav Pretpovijesne zbirke Arheološkog muzeja prikazuje razvoj kultura na prostoru kontinentalne Hrvatske tijekom 2 500 000 godina - od paleolitika (starije kameno doba), neolitika (mlađe kameno doba), eneolitika (bakreno doba), kao i više faza brončanog doba, pa sve do starijeg, odnosno mlađeg željeznog doba. Sa približno 78 000 predmeta ova zbirka nije samo jedna od najvećih nego je i među najcjelovitijim takvim zbirkama ovog dijela Europe.

Egipatska zbirka

Stalni postav Egipatske zbirke čini 600 posebno izabranih predmeta, a izložba je podijeljena na više tematskih cjelina poput božanstva u bronci, nakit, papirusi i pisma, sarkofazi i mumije i slično. Zasebnu cjelinu čini etruščanska soba sa Zagrebačkom lanenom knjigom, koja je najduži poznati etrurski tekst na svijetu i takozvana Zagrebačka mumija na čijim povojima se taj tekst nalazi.

Antička zbirka

Stalni postav Antičke zbirke raspoređen je u više kategorija: Grčke vaze, Spomenici grčke kolonizacije istočne obale Jadrana, Rimska vojna oprema, Urbanizacija, Svakodnevni život te Rimska religija i umjetnost.

Srednjovjekovna zbirka

Srednjovjekovna zbirka zauzima pet izložbenih prostorija i čuva oko 6000 predmeta, od čega je 1630 predmeta dijelom stalne postave. Sastoji se od arheološke ostavštine brojnih naroda, plemena i etničkih skupina koji su u razdoblju od 5. do 16. stoljeća nastanili ili su samo prošli hrvatskim prostorima. 

Numizmatička zbirka

Numizmatička zbirka Arheološkog muzeja brojem je najveća i najznačajnija među zbirkama takvog sadržaja u Hrvatskoj, a ujedno je i među većim europskim i svjetskim numizmatičkim zbirkama. Golemu većinu predmeta predstavlja metalni novac, no dio zbirke su i papirnati novac, medalje, spomenice, plakete, značke, kolajne, markice i žetoni. Stalni postav čine novci kovani za vrijeme Rimskog Carstva, Bizanta, srednjovjekovni novac te novac novijeg doba. 

 

Cijene ulaznice za odrasle je 30 kuna, a za djecu, učenike, studente i umirovljenike iznosi 15 kuna. Cijena obiteljske ulaznice je 50 kuna. Utorkom su ulaznice za umirovljenike besplatne, a ulaznice za nezaposlene, predškolarce u organiziranim grupama, djecu mlađu od 7 godina, hrvatske branitelje te djecu poginulih i nestalih hrvatskih branitelja su uvijek besplatne.

 

Muzej je otvoren utorkom, srijedom, petkom i subotom od 10 do 18 sati, četvrtkom od 10 do 20 sati te nedjeljom od 10 do 13 sati.

Ponedjeljkom, blagdanima i državnim praznicima Muzej je zatvoren.

Izvor:

kontakt.

Uočili ste grešku? Javite nam!