Etnografski muzej Zagreb
Trg Mažuranića 14, ZAGREB

Etnografski muzej Zagreb - stalni postav.

Stalni postav Etnografskog muzeja nalazi se u prizemlju i na prvome katu muzeja.

Na prvome katu nalaze se narodne nošnje iz Hrvatske i podijeljene su u tri etnografska područja: panonsko, dinarsko i jadransko.

Narodne nošnje potječu s kraja 19. i početka 20. stoljeća i pretežito se radi o odjeći za svečane prigode. Nošnje se razlikuju po društvenoj dimenziji njezinih nositelja, to jest, životnoj dobi i položaju unutar obitelji što je naročito istaknuto kod ženskih nošnji te o govornom području s kojeg nošnje potječu. U bogatoj zbirci muzeja mogu se pronaći slikovite nošnje sjeverne okolice Zagreba, slavonske nošnje ukrašene zlatovezom, bogata lanena ženska tkanja u nošnji hrvatske Posavine te platnene košulje i pokrivala za glavu s otoka Paga ukrašeni čipkom na iglu.

U prizemlju muzeja nalazi se vrlo vrijedna zbirka predmeta izvaneuropskih domorodačkih kultura koja sadrži izloške iz Afrike, Australije, Azije, Južne Amerike, i Oceanije. Od zanimljivijih predmeta mogu se izdvojiti zbirka glazbala i obrednih maski iz Konga, tekstil iz Indije, slike na kori iz Australije, oklop samuraja i kopče od bjelokosti iz Japana te svečana odjeća iz Kine.

Cijene ulaznica za odrasle iznose 20 kuna, za učenike, studente, i umirovljenike 15 kuna, a obiteljska ulaznica je 40 kuna. Muzej je otvoren za posjetitelje od utorka do petka od 10 do 18 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati. Ponedjeljkom, državnim praznicima i blagdanima muzej je zatvoren.

Izvor:

kontakt.

Uočili ste grešku? Javite nam!